Selasa, 19 Jun 2012

NaiK mRt d SiNgaPoRe




Selepas jer bas oddysey melabuhkan destinasinya d basement USS kami pun turun dgn muka blur ... wah bunyinya cam skema jek.... hihihi... alamak nak menuju ke mana nih... kui kui kui... hentam jek la... kami bukan nak gi USS pun... wah globe USS pun kami jeling2 jer... muhahahhaha.... esok kan nak dtng lagi... perghh!!! then kami try tanya kat driver tue cam mana nak gi MRT.... wakakakaka bajet mcm tmpt nie wa yg punya!!!!!


kami pun menuju ke MRT singapore yang menjadi pengangkutan utama d sgpore nie... dari USS korang cari jer papan tanda arah ke waterfront.... pusing2 jugakla kami d buatnya... hehehhee... tak sesat pun akhirnya jumpa gak... ngeee...yg bestnya menuju ke singapore dr sini tak yah bayar.... free jek...cuma bila nak balik baru diaorg caj... tapi mahai gak kena 3 SGD korr... terkezutt badak sedangkan satu train jek... caj pergi balik agaknya... hahahhaha!!!


ok bila dah kuar dari train korang memang berada kat satu shopping complex... tak sure nama apa... kalo tak silap vivo city eh... ntahler... lupa ingatan plak... tapi dari situ korang turun kat basment B2 utk ke MRT... then perjalanan pun bakal bermula ke singapore... hehehhehehe... so stesen pertama korang ialah dari MRT harbour front.... mmg dekat jer tempat nie berbanding uolz naik bas yg kena turun dari MRT Kranji... sedikit INFO penting MRT Kranji tue sangat jauh la... sib baik plan naik dr USS jek... jimat masa...huhuhuhu














Tengok peta MRT tue... mau pusing d buatnya... ada line purple, hijau, oren dan merah okey... kalau dari MRT Harbour Front line color purple... so kalau destinasi korang color lain kena tukar la stesen yek.. mcm pertukaran stesen gitue... huhuhuhu... yang beshnya tiket tue tetap satu walaupun berubah2 line color... tak pening la kan...


jgn risau ok tips utk korang jangan malu2 nak tanya pada pak guard kat situe... kalo bole tanya jer diaorg sebab diaorg sangat baik dan menghulurkan bantuan untuk korang semua... bahasa sangat jelas dan mudah difahami percayala... ada jer bole bertutur dalam bahasa melayu pun... then MRT singapore nie tak ubah macam LRT malaysia gak... ada papan tanda kalo tak sure nak duduk belah kiri atau kanan... make sure korang tau nak ke mana jek...








INFO lagik... tak perlulah nak beli Ezzilink yg ala2 Touch n Go tue... Kalau nak beli suka hatila kan!! Ada aku kesah... wahhh!!... bukannya apa Ezzilink tue dah la mahal kan kena bayar 12SGD pas tue duit kat dalam pun ada 5 SGD jek... tak berbaloi2 okey... so korang dinasihatkan beli jek Standard Tiket... beli kat mesin yg ada kat MRT tue...senang je nak beli... mula2 skodeng orang dulu cam mana diaorg guna... wakakakka... sabo jer la...


ok meh sy ajar serba sedikit nak beli tiket tue... kat mesin tiket tue korang klik BUY SINGLE STANDARD TIKET... pas tue klik destinasi yg korang nak pegi... nie kena buat one by one... then kuar harga kena bayar... sila masukkan duit kecil okey... duit 10SGD memang tak bole pakai... pegi tukar kat kaunter kata nak small exchange... diaorg mmg baik dan akan bagi dont worry... 


nak bagitau lagik satu info.... kad standard tiket nie jgn lupa pegi refund deposit tau... hah... memang diaorg caj tiket nie mahal skit... sy pun tak bole blah nape cam gini... nyusahkan je kan.. kekkekekee... so bila dah sampai destinasi cepat2 refund kat mesin ya... kalau tak rugi 1SGD... kalo korang nak sedekah sebab kayo tak mengapala... hehhehehe.. ohhh tidak!!!


ada satu perkara manis berlaku... sorang pakcik nie katanya dia tak cukup 2SGD nak balik... me yg tengah refund duit kat mesin pun terus bagi kat pakcik nie... dua standard kad bersamaan ngan 2SGD yer kawan2... wah bole sedekah 2 SGD tue... ngeee...alahai apa salahnya kan... bukan besar mana pun...mungkin hari nie hari org tua tue ntah esok lusa hari kita pulak siapa tau kan kan kan.... ^-^



teksi kat singapore keta mewah2 belaka... aishhh



Cukup cukup sudah.... cukup sampai disini saja...  wokey nanti nak cerita jalan2 ke singapore sampai lebam uolzz!!! Terima kasih singgah... singgahla selalu yer!!!




10 ulasan:

shera haifa berkata...

penah pergi singapore naik MRT tu. menyenangkan pergerakkan btl

Nieyl berkata...

hehe~coutineu baca kat cnie..hehe~ala,bace2 entry nie makin teruja laaaa...nnt balik nak bgtaw en.husband lahhh...:P akk nnt follow blog nieyl yea...:)

Alida Ali berkata...

Jauh2 gak nak g klu naik MRT ni..thn lps g naik public trnsport dia mmg penat...

aqishah berkata...

shera < yup senang nak ketempat yg kita nak tuju... dekat2 jer

aqishah berkata...

nieyl < okess!! akak pun teruja nak cerita utk panduan korang yg nak pegi kan... hehhehe

aqishah berkata...

alida < owh naik bas singapore yer...sbb tak reti nak naik bas.. hurm takat nie mcm ok2 jugakler tapi kaki penat giler... tang menapak tuh fenat...

:: Mrs.Eady :: berkata...

teringin nk pegi uss...

Myra Jay berkata...

Tak penah p S'pore, teringin gak nak jejak ke sana :)

aqishah berkata...

mrs eady < jom nanti cerita uss bakal menyusul.. huk huk huk

aqishah berkata...

MJ < mmg sgt teringin... cantik cam gi oversea.. hehhehe.. insyaallah ada reZeki jejakla tue...

Catat Ulasan